Kako radi CTW-16

 

Problem

U sistemu centralnog grejanja voda je provodnik toplote. Ova voda se uzima sa opštinske infrastrukturne mreže, npr. reka, potoka ili vašeg bunara. Kvalitet vode varira u odnosu na izvor. Načelno, može se reći da je voda preuzeta sa opštinske mreže, reka, jezera itd. meka voda sa višim pH od vode iz bušenih bunara. Ta voda je često tvrda sa niskom pH vrednošću i obično sadrži više kalcijuma. Još jedan problem sa vodom iz bunara je to što nije čista. Voda se koristi za zatvoren sistem kao provodnik toplote, zagreva se i tada nastaje problem. Nečistoće iz vode polako ispadaju, talože se i stvaraju premaz na unutrašnjosti cevi, izmenjivača toplote, ventila, itd. Premaz može postati vrlo čvrst i može delovati kao izolacija u sistemu tako da se toplota vode ne može koristiti u željenoj meri.

U osnovi premaz se sastoji od:

  • Kreča
  • Magnetit
  • Rđe
  • Buđi
  • Bakterija

Da bi se nadoknadio gubitak, sistem mora raditi u višem režimu temperature nego što je neophodno. To dovodi do veće potrošnje energije i povećava troškove.

 

Pre i posle čišćenja

 

Rešenje

CTW-16 je rešenje problema. CTW-16 ima jedinstvene karakteristike koje rastvaraju naslage tako da ih vraćaju u tečni oblik. Objašnjenje je sasvim prirodno. Zagađivači su u sistem i ušli kao voda. Odnos mešanja je oko 1:10; to je 10 litara CTW-16 na 100 litara vode. Sastojci se mešaju u određenoj razmeri koji momentalno deluju na zagađivače. Sve nečistoće se postepeno vračaju u tečni oblik, a zatim se jednostavno mogu isprati iz sistema. Ranije su se za ovo koristile kiseline, ali se ispostavilo da su korozivne i za cevi i za zaptivke. CTW-16 je blaže sredstvo, a dugoročno je isplativije rešenje.

CTW-16 neće oštetiti ni gumene ni vlaknaste zaptivke .Pošto je biorazgradiv, tečnost se lako otklanja. Jednostavno se može ispustiti u odvod. Ovo je velika prednost u poređenju sa kiselinom koja se mora odvoditi u burad i poslati na odlaganje. Zamislite troškove transporta za 30.000 litara opasnih materija. Treba imati na umu da starije sisteme ponekad drže rđa i naslage kalcijuma. Ovo znači da da će čišćenje verovatno izazvati curenje. Poželjno je da se to dogodi za vreme kontrolisanog i planiranog događaja.

 

Pre i posle čišćenja
Top